Tips for vedligeholdelse af et drivhus

Et drivhus har som regel glas- eller Perspex vinduer på en ramme af træ, aluminium eller plastik.

Mens træ ser kønt ud, når det er pænt malet, har det ikke lang brugstid på grund af splintring og andre skader.

Plastik er okay for et meget grundlæggende drivhus, men vil ikke kunne modstå barske vejrforhold og er derfor kun brugbart i sommermånederne. Aluminium er dog solidt, stærkt og – allerbedst – modstandsdygtigt over for rust. Når man køber et drivhus er en aluminiumsramme med glasvinduer den bedste valgmulighed. Selvom denne kombination anbefales mest af mestergartnere, er der alligevel flere ting, du kan gøre for at sikre dig, at du vedligeholder dit drivhus ordentligt, uanset hvilken slags bygning, du har valgt.

Jævnlig rengøring af strukturen er en absolut nødvendighed, hvad angår vedligeholdelse af drivhuset. Rengøring gavner specielt træbygninger, da det vil bidrage til at forebygge, at træet rådner eller revner. Hvis du har en aluminiumsramme, er det eneste, du behøver at gøre, at tørre den af jævnligt med en opvredet klud. Det anbefales, at du gør rammen på drivhuset ren mindst to gange om året, lige før og lige efter vinteren. Dette bidrager til at udrydde årstidsbestemte biller og potentielle sygdomme, der kunne skade dine planter på lang sigt.

Hvis du har glaspaneler, kan disse rengøres en gang om ugen med en svamp og varmt vand. Beskidte vinduer påvirker mængden af sollys i dit drivhus, hvilket kan påvirke de planter, du dyrker, negativt. Hvis vejret er varmt og fugtigt, skal du sørge for jævnligt at tørre kondensen af drivhusets vinduer. Fugt er en primær årsag til mug og meldug, som kan dræbe mange forskellige plantetyper. Hvis du har et stort drivhus, kan du gøre det øverste af det rent ved at binde en svamp på en bambuspind eller på et kosteskaft.

Perspex drivhusvinduer virker bedst, hvis man installerer dobbeltsidet isoleringstape omkring dem. I modsætning til glas har Perspex en tendens til at skabe træk, som drastisk kan reducere den interne temperatur i drivhuset. Den dobbeltsidede tape virker isolerende, så det er nemmere for dig at holde den indvendige temperatur ensartet. Du kan spulevaske både glas og Perspex vinduer, hvilket kan være den hurtigste måde, hvis du har et stort drivhus. Men du bør gøre det på den blideste indstilling med Perspex, da det har en tendens til at give efter for pres, så du kan ende med, at dine drivhusvinduer kommer ud af facon.

Alle gode drivhuse vil have ventilationshuller, der gør det muligt for luften inden i at cirkulere og bidrager til at holde temperaturen ensartet. Men hvis de ikke rengøres ordentligt og jævnligt, vil de ikke virke så effektivt. Hvis du tørrer dem af en gang om ugen sikrer du, at støv, insekter og eventuelt andet skidt ikke kan blokere ventilationen. Hvis du har problemer med at holde drivhuset varmt, kan bobleplast på vinduerne være et effektivt og billigt isoleringssystem.

Det er umagen værd jævnligt at tjekke strukturen på dit drivhus for skader. Hvis du har trærammer, bør afskallende maling fjernes, og der skal males igen. Det er også gavnligt at behandle træet med et træbeskyttelsesmiddel, som vil afværge eventuelt råd, såvel som eliminere træelskende insekter. Sørg for, at holde den opløsning, du bruger, langt væk fra planterne. Revnet glas eller Perspex bør fjernes og erstattes så hurtigt som muligt. Som før sagt, kan dette skære drastisk ned på temperaturen i drivhuset og påvirke planternes vækst.

Eventuelle systemer, du har i drivhuset, såsom varme, vanding og belysning, bør alle tjekkes jævnligt for at sikre, at de virker både korrekt og sikkert.

Post Author: admin