Køb af varmepumpe

En varmepumpe er stort set en ventilator, der både kan opvarme og nedkøle en bolig. En enkel forklaring på, hvordan dette virker, er, at en varmepumpe kan tage varme ud af luften (eller jorden) uden for huset og flytte denne varme ind i huset i stedet for. Under de rette omstændigheder kan dette gøres betydeligt billigere, end man kan bruge et gas- eller oliefyr. For flere oplysninger om, hvordan en varmepumpe gør denne lille tryllekunst, bedes du se vores artikel om, hvordan varmepumper virker.

Резултат с изображение за heatpump

Er en varmepumpe det bedste valg?

Siden en varmepumpe både kan opvarme og afkøle et hus, skulle man tro, at det altid er en fordel at købe en varmepumpe frem for en central ventilator, ikke? Eller at købe, installere og vedligeholde et enkelt apparatur i stedet for både en central ventilator og et fyr? I visse tilfælde kan svaret være så indlysende, men der er flere faktorer, man først skal tage i betragtning, der kan påvirke valget.

Vejret på de forskellige årstider i dit område er nok den vigtigste faktor i denne beslutning. Hvis temperaturen sjældent når under 5°C, kan du sandsynligvis opvarme din bolig billigere med en varmepumpe end med et fyr. Men hvis temperaturen ofte er koldere, bør du overveje at have en anden varmekilde i reserve. Mange mennesker vælger et gas- eller oliefyr til dette formål – både af hensyn til prisen, og fordi et fyr lettere kan holde temperaturen, når forskellen mellem inde- og udetemperaturen stiger.

For det andet er varmepumper generelt dyrere end en central ventilator med samme ydeevne. For eksempel koster en 3/4 ton, 13 ESEER Rheem varmepumpe hos en direkte forhandler omkring 600 kroner mere end den tilsvarende 3/4 ton, 13 ESEER Rheem centrale ventilator. Forhandlere kan også opkræve mere for at installere end varmepumpe i forhold til en central ventilator.

En tredje ting at tage i betragtning er holdbarhed. Siden en central ventilator som regel kun bruges i sommermånederne, mens en varmepumpe bruges både sommer OG vinter, er varmepumpens livstid som regel kortere end den centrale ventilators. Vedligeholdelsesomkostningerne er som regel også højere, siden varmepumpens kompressor, kontroller og andre komponenter vil køre i flere måneder af året.

Endelig har gas og olie historisk set været mere overkommelige end elektricitet. Men siden prisen på olie er steget kraftigt i de sidste måneder, er dette måske ikke længere tilfældet i dit område. (Naturligvis varierer dette også fra sted til sted. Visse VVS fagfolk har for eksempel påpeget, at de mange hydroelektriske damme i det nordvestlige USA ofte resulterer i elektricitetspriser, der er billigere end prisen på naturgas). Siden varmepumper meget tit kører på elektricitet, kan det anbefales at tage med i overvejelserne, om et gasfyr ville være billigere. Det er vigtigt at undersøge priserne i dit lokalområde for at tage denne beslutning.

Hvilken størrelse varmepumpe, bør du købe?

Ved at vælge en varmepumpe, der giver den rette mængde varm og kold luft, kan du sørge for, at din bolig er behagelig, og det vil hjælpe til at gøre din enhed mindre krævende at vedligeholde og sikre, at den fungerer så effektivt som muligt. Varmepumper bør have en størrelse, så du kan køre hele tiden for at få mest muligt ud af dem. En varmepumpe, der er for stor til din bolig, stopper og standser for tit, hvilket øger slitagen på apparatet og skærer ned på effektiviteten. Hvis den er for lille, er det ikke sikkert, at enheden kan give dig en behagelig temperatur både sommer og vinter.

Desværre er der ingen genvej til akkurat måling: Du bliver nødt til at få en VVS fagmand til at regne varmebelastningen for dit hus ud. Standard målestokken for varmebelastning er en Manual J formel, der tager din boligs isolering, størrelse, skyggeforhold og mange andre faktorer i betragtning.

Varmepumpe effektivitet: ESEER vs. HSPF

En varmepumpes varme- og kølefunktioner har hver deres egen målestok for effektivitet. En varmepumpes køle-effektivitet bruger “European Seasonal Energy Efficiency Ratio” eller ESEER som målestok. Dens varme-effektivitet bruger “Heating Seasonal Performance Factor” eller HSPF som målestok.

I varme klimaer, hvor du ofte vil ønske at generere kold luft og sjældent warm luft, kan det anbefales at vælge en varmepumpe med høj ESEER. I køligere klimaer er det bedst at sørge for, at din varmepumpe har høj HSPF.

Umiddelbart koster meget effektive varmepumper typisk mere end mindre effektive modeller. Det er en god ide at tage i betragtning, hvor mange måneder det vil tage, at tjene denne merpris hjem igen gennem besparelser i energiregningen. Hvis du planlægger at forlade din nuværende bolig inden for nogle få år, kan det være bedre at installere en mindre effektiv varmepumpe, da du sandsynligvis ikke vil få tjent alle de ekstra omkostninger hjem. Selvfølgelig er penge ikke det eneste, der skal tages i betragtning – Det kan være, at du er villig til at betale ekstra for at reducere din boligs indvirkning på miljøet.

Hvem bør installere din varmepumpe?

Et af de vigtigste valg, du vil gøre dig, når du køber en varmepumpe, er hvilken håndværker, du skal hyre. En god håndværker vil sørge for, at du får den rigtige størrelse varmepumpe, hjælpe dig med at beregne tilbagebetalingsperioden for apparater med høj og lav effektivitet og sørge for, at apparatet installeres ordentligt. Desuden vil de reagere hurtigt, når du har en VVS-krise, levere løbende vedligeholdelse og fungere som liaison til fabrikanten, hvis defekte dele skal erstattes i garantiperioden. På samme måde som når man vælger en sagfører eller en revisor, bør man være meget omhyggelig, når man vælger en VVS-håndværker.

Vælg en VVS-håndværker på samme måde, som hvis du ville ansætte en medarbejder. Tal med nogle stykker, få anbefalinger, og beslut dig langsomt. Den bedste måde at begynde på er nok ved at ringe til venner, der bor i din by, og spørge dem, hvem de ville anbefale. For små virksomheder (såsom det typiske VVS-firma) er mundtlige anbefalinger et og alt – hvis en håndværker ved, at en af hans nuværende klienter har henvist dig til ham, vil han arbejde hårdere for at gøre dig tilfreds.

Hvis du ikke kan finde håndværkere nok ved at spørge dig frem, bør du overveje at arbejde med et firma, der har et netværk af VVS-håndværkere. For eksempel anbefaler FurnaceCompare.com gladeligt at ansætte håndværkere gennem HomeAdvisor. HomeAdvisor leverer en gratis, uforbindende service, hvor de matcher folk med allerede screenede håndværkere. Efter håndværkeren gør jobbet værdigt, e-mailer HomeAdvisor kunden for at bede om feedback om håndværkeren. De bruger denne til at vælge, hvilke håndværkere, de vil anbefale til jobs i fremtiden.

Sørg for at bede om at se din håndværkers autorisering og forsikringsbevis. Spørg, om han vil foretage en beregning af belastningen for at fastslå, hvor stor en varmepumpe, de skal installere. Hvis de antyder, at de har en hurtigere måde at regne ud, hvad den rette pumpestørrelse er, skal du blive ved med at lede! Desuden bør du tjekke med Forbrugerrådet for at se, om der er nogen, der har indgivet klage mod firmaet. Bed om henvisning til tre tidligere kunder – og ring derefter for at følge op på henvisningerne. Du vil finde ud af mere ved at tale med en tidligere kunde om spørgsmål, de ville ønske, de havde stillet, end ved blot at læse anmeldelser. Desuden bør du sikre dig, at jeres personligheder passer godt sammen – du skal sørge for, at du har det godt nok med at stille spørgsmål. Mens prisen som regel er en vigtig faktor, skal du sørge for, at du kun ansætter en billig håndværker, hvis han har et fremragende ry!

Post Author: admin